De Boer als Gastheer presenteert 'Niet zonder ons'

Niet zonder Ons met als ondertitel Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder. Zo heet het professionele lied dat de vereniging De Boer als Gastheer op 27 november 2019 gelanceerd heeft tijdens hun 5-jarig bestaan. Het lied is gemaakt op de wijze van ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy en ingezongen door niemand minder dan Bert Koops van de band Mooi Wark.

Naamsbekendheid
Vanuit het idee om meer naamsbekendheid te krijgen en de waardering en verbinding boeren onder elkaar en boer-burger te bevorderen werd een groots project opgezet, namelijk het ontwikkelen van een eigen lied. De Hardenberger Bert Nonkes werd benaderd om een tekst te schrijven. Hij koos voor de melodie van het bekende nummer van Ramses Shaffy. Nadat de muziek was opgenomen werd gezocht naar een zanger die het lied krachtig neer kon zetten. Bert Koops, zanger van Mooi Wark bleek de meest geschikte persoon om dit lied op zijn eigen karakteristieke manier in te zingen. Naast Bert Koops verleenden ook Ad Hofsink, Anja Dalhuisen, Erik Volkers, Piet Cees van der Wel, Frank van Essen, Bert Niezink en Noortje Nonkes hun medewerking. Tot slot is er met eigen materiaal uit de bedrijfsfilms en nieuwe beelden ook een heuse clip tot stand gekomen.

Vijf jaar De Boer als Gastheer
De lancering van de song valt samen met het 5-jarig bestaan van de vereniging. Deze werd op 28 november 2014 officieel opgericht. Een initiatief dat een jaar daarvoor vanuit de Agrarische Natuur Vereniging Ommer Marke werd ontwikkeld. De vereniging bestaat uit een 16-tal agrarische ondernemers die de burger wil informeren, interesseren en enthousiasmeren voor het agrarische platteland in het Vechtdal Overijssel middels diverse activiteiten. In de afgelopen 5 jaren is er veel gedaan. De agrische ondernemers volgden cursussen en werden wegwijs gemaakt op het gebied van social media. Eenvoudige flyertjes werden duizenden kleurige brochures. Op evenementen werd met gasten zaadbolletjes gemaakt om zo het Vechtdal in bloei te zetten. Alle leden kregen de mogelijkheid om een bedrijfsfilm te laten maken. En een groot succes zijn de Boerderij Verwendagen, routes van boer naar boer, met activiteiten en heerlijke verwennerijen op ieder bedrijf. Het bakken van pannenkoeken in een megapan is daarbij wel het hoogtepunt van die dag. Op alle boerderijen wappert sinds kort een grote beachvlag, niet meer te missen in het Vechtdal.

Doel van het lied
Het is een turbulente tijd voor de agrarische sector. Toch wil de vereniging met dit lied niet téveel de nadruk leggen op alle onrust. Voor het grootste deel moest het gaan over hun enthousiasme over het boerenbedrijf, het boerenwerk, het boerenleven en het laten zien dat ze dit met veel trots en liefde willen delen met hun bezoekers. De vereniging hoopt met het lied alle boeren en boerinnen een hart onder de riem te steken en de burger uit te nodigen tot het bezoeken van boerenbedrijven. Door het gesprek aan te gaan ontstaat verbinding en begrip voor de agrarische sector. Want, zo vindt de vereniging: Nederland kan toch niet zonder ons platteland, onze dieren, ons voedsel, onze boeren. De leden zijn bijzonder trots op het eindresultaat waaraan zij zichtbaar met veel plezier aan hebben meegewerkt.

Voor nog meer mooie filmpjes, bekijk ook ons youtube-kanaal: youtube.com/deboeralsgastheer

2023 De boer als gastheer
Site design: papermaker